A mindennapokból

23.jpg

Észak-Dunántúl időjárása:

Mai névnap

GTranslate

Hungarian English French German

Itt a farsang, áll a bál …”csendült fel ismét óvodánk falai között február 12-én, hétfőn a jól ismert dal, amelyet már minden kisgyermek ismer.

A gyerekek ezen a reggelen izgatottan érkeztek meg az oviba és ötletes, mókás jelmezekbe bújva jöttek be a csoportszobákba. Ezen a napon minden óvó néni, óvó bácsi is kedves, színes jelmezekbe öltözött. A tízórai, fényképkészítés és a csoportokon belüli jelmezbemutató után elkezdődött a farsangi mulatság. Először minden kisgyermek felvonult, az aulában, közben megcsodálhatták egymás csodás jelmezeit. Majd itt, Ági óvó néni vezetésével, az összes csoport hangos énekléssel, mondókázással űzte a telet. Megszólaltak az általuk készített „télűző” hangszerek, kolompok, csörgők, kereplők.

Ezután az óvodai csoportokban szerveztek az óvodapedagógusok izgalmas versenyjátékokat, amelyeken a gyermekek próbára tehették erejüket, leleményességüket, gyorsaságukat. Volt olyan csoport is, ahol az óvónénik kedveskedtek vidám mesejátékkal a kicsiknek. A fáradságos feladatok után az asztaloknál megpihenve finomságokat, italokat fogyasztottak el. Aztán megkezdődött a tánc a mulatság, ki meddig bírta.

Az időjárás közben megviccelt minket, mert a télűzés után szépen hullani kezdett a hó és végig esett, amíg farsangoltunk. Ám ez nem vette el a kedvünket, mi vigadtunk tovább.

A farsangi délelőtt és mókázás mindenkinek boldog és önfeledt pillanatokat varázsolt az életébe, melyről még napokig lehet beszélgetni, mesélni. Köszönjük a családok támogató együttműködését és az ötletes jelmezeket!

Balogh Aliz óvodapedagógus

Alapítványunk szervezésében 2018. február 3.-án, szombaton ismét együtt báloztak szülők, nevelők, az óvoda dolgozói.

A „Vadvirág” Alapítvány már 11. alkalommal tartotta meg a Szülők - Nevelők Bálját, melynek helyszíne ismét óvodánk aulája volt. A rendezvény fővédnökségét volt óvodásunk, Ovádi Péter Veszprém Megyei Jogú Város 01. számú választókerület elnöke, valamint Némedi Lajos alpolgármester úr vállalta fel. Meghívott vendégünk volt Halmay György, Önkormányzati Képviselő, az ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke. Török Lajosné Kati, volt kollégánk, aki a báli rendezvény egyik elindítója, az alapítvány kuratóriumának korábbi elnöke. Török Lajos, honlapunk szerkesztője, valamint Amberg Éva könyvelő, aki az alapítvány működését segíti.

Óvodavezetőnk Barcza Béláné Marika nyitotta meg az estet. Lattenstein Jánosné Éva az alapítvány kuratóriumának elnöke is köszöntötte a résztvevőket, majd beszélt az alapítvány tevékenységeiről, eredményeiről.

A bevezetőt egy színes, gyönyörű táncos produkció követte, a Winners Versenytánc Egyesület előadásában. A lenyűgöző fellépők műsora, nagy tetszést aratott a vendégek soraiban. Ezután Poller Dorka, volt óvodásunk, csodálatos hangján szólaltak meg szép, kedvelt dallamok, akit gitáron Ballouk Olivér kísért. A fellépést hatalmas tapsviharral köszönte meg a közönség.

A vacsora után kezdődhetett a tánc, az ismerkedés, beszélgetés.

Az este folyamán kis játékos, táncos versenyekben vehettek részt azok, akik bátrak, merészek voltak. Őket kedves kis ajándékokkal jutalmaztuk, kitartásukért, merészségükért. A tombolasorsolás után folytatódott a szórakozás, a tánc, a jó hangulat.

Rendezvényünket szülők, vendégek, vállalkozók, közművelődési intézmények, óvodánk dolgozói is támogatták. Köszönjük, hogy hozzájárultak a bál sikerességéhez, alapítványi céljaink megvalósításához! A befolyt támogatást a Vadvirág” Alapítvány kuratóriuma az alapítvány céljainak megfelelően a Vadvirág Óvodába járó gyermekek óvodai életének színvonalasabbá tételére fordítja.

Balogh Aliz az alapítvány kuratóriumának óvodapedagógus tagja

2018. Január 12-én részt vettünk a Március 15-i sportcsarnokban tartott V. Oviolimpián, melyet a Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola szervezett. Városunkból 90 gyermek jött el a rendezvényre.

Óvodánkat 12 gyermek képviselte. Nagycsoportosaink több számban is megmérettették magukat. 30 méteres futásban, 200 méteres futásban, kislabda-hajításban és helyből távolugrásban.

A gyerekek az elmúlt héten lelkesen készülődtek a versenyre, amelyen mindenki egyénileg vett részt. Óvodánkból két kiemelkedő teljesítmény született. A Napsugár csoportba járó Kocsis Eszter 2. helyezést ért el 200 méteres futásban, míg Békési András a 3. helyen végzett kislabdahajításban. Összesített eredményben óvodánk az 5. helyen végzett a 9 induló óvoda közül.

Résztvevő gyermekek: Markó Csaba, Kocsis Eszter, Békési András, Tuza Dorka, Tuza Lili, Vass Csenge, Kardos Dávid, Tóka Tamás, Pálffy Léda, Pesti Hunor, Kovács Áron, Tóth Kornél.

Felkészítőjük és kísérőjük: Tóvári Andrea és Varga Réka óvodapedagógusok voltak.

Ez a délelőtt minden gyermek számára új élményeket nyújtott.

Szeretettel gratulálunk a résztvevőknek! Büszkék vagyunk Rátok!

Varga Réka óvodapedagógus

2017. december 20-án tartottuk óvodánkban a hagyománnyá vált karácsonyváró délelőttöt és a családi kézműves délutánt. A délelőtt folyamán minden kisgyermek ünneplő ruhában, izgatottan várta az aulában a karácsonyi meglepetéseket. Kriszti óvó néni köszöntése után kezdődött az első meglepetés: A kiskakas gyémánt fél krajcárja című mesét mutatták be az óvodapedagógusok. Az előadás kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon tetszett. Jókat derültek a vicces történeten. Majd következett az óvoda adventi koszorúján a gyertyagyújtás, miközben elénekeltük közösen a gyertyagyújtogatós dalunkat. Meglepetésként a pedagógusok karácsonyi dalokkal is köszöntötték a gyerekeket. Ezután az ajándékok kiosztása következett, melyeket a gyerekek a saját csoportjaikban örömmel bonthattak ki. Az óvoda költségvetéséből minden csoportnak jutott fejlesztő játék.

A délelőtt kellemes, meghitt pillanatokkal telt, széppé varázsolva az advent ünnepi hangulatát.

A délutáni kézműves program alkalmával sok szép karácsonyi díszt, ajándékot készíthettek el a jelenlévő családok. Ezáltal szeretnénk kicsit megpihenve egymásra figyelve, halk karácsonyi dalokat hallgatva készülődni együtt a családokkal az év talán egyik legszebb ünnepére. Négy helyszínen az óvodapedagógusok vezetésével különböző karácsonyt idéző kis díszeket készíthettek el a gyerekek szüleikkel, testvéreikkel, nagyszüleikkel közösen. A felajánlott tevékenységek között szerepelt pl. képeslap, karácsonyfadísz lisztgyurmából, magocskákból. A munkálatok közben alkalom nyílt beszélgetésekre, egymás közötti gondolatok megosztására a karácsonyi várakozással kapcsolatosan. A szorgalmas kezek gyönyörű, kedves kis díszeket készítettek el, amelyeket szívesen, boldogan vittek haza.

A délután jó hangulatban telt el, majd a Napsugár csoport óvodásai bemutatták azt a karácsonyi dalokból összeállított műsort, amivel előző este a Dózsa téren megrendezett „Dózsavárosi karácsony” alkalmával szerepeltek. A megható programot az óvodapedagógusok karácsonyi dalai követték.

Óvodánkban már napok óta folyt a készülődés a Mikulás fogadására. Minden csoport máshogy töltötte a várakozással teli napokat. Kézműves tevékenységek által, zsákokat készítettek, hogy majd ebbe tegye bele a kis ajándékokat. Volt csoport ahol cipőjüket varázsolták tisztára, hátha ezekbe kerül a meglepetés. Rajzoltak is, levelet is írtak a Mikulásnak és postaládába gyűjtötték a gyerekek, ahonnan reggelre el is vitte a Mikulás.

Minden nap visszaszámolták a napokat a nagy napig.

Végre, december 6-án délelőtt, megtörtént a csoda, eljött a fehér szakállú, kedves Mikulás hozzánk. Izgatottan készültek kicsik és nagyok a találkozásra! A Mikulás, mivel hó nem volt, hiába vártuk, kis kocsiján hozta ajándékait az óvodásoknak. Az összes csoport ablakán bezörgetett és a gyerekek versekkel, dalokkal, apró ajándékokkal, rajzokkal, sütivel és meleg teával köszöntötték. Élményekkel teli, gazdag délelőttöt élhettünk át ezen a szép napon!

Köszönjük Neked kedves Mikulás, hogy ellátogattál hozzánk és örömet szereztél óvodás gyermekeinknek!

Balogh Aliz óvodapedagógus

Óvodánk 2017.11.15-én ismételten részt vett a Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola által megrendezett Dózsa Kupán, melyre összesen velünk együtt 8 városi óvoda érkezett el. Ez alkalommal 12 kisgyermekkel vettünk részt ezen az eseményen. Előtte többször is összegyűltünk velük a tornaszobában és próbáltunk felkészülni a nagy megmérettetésre. A nagy napon a résztvevő gyermekek nagyon lelkesen, ügyesen és kitartóan küzdöttek, pedig sok erőt próbáló feladat várt rájuk. A 8 csapat közül 3. helyezést értünk el, melynek nagyon örültünk. Egyéni versenyben, buzogány - hajításban Békési András szintén 3. lett. Gyönyörű oklevéllel, ajándékokkal és tapasztalatokkal tértünk vissza az óvodába.

Köszönjük a résztvevő gyerekek kitartását, bátorságát:

Horváth Ákos, Békési András, Tóka Tamás, Tuza Dorka, Pálffy Léda, Tuza Lili, Kardos Dávid, Kocsis Eszter, Vass Csenge, Német Roland, Tóth Kornél, Kovács Áron

Felkészítő óvodapedagógusok: Balogh Alíz és Gulyásné Marton Márta

A Vadvirág Óvoda fennállásának 45. évfordulóját ünnepelte a gyermekekkel, családokkal, kollégákkal az egészséges életmódra nevelés jegyében.

Nagyszabású rendezvényünk a Vöröskereszttel együttműködve és sikeres véradással kezdődött. A szülőket és a városrész felnőtt lakosságát szólítottuk meg ez alkalomból, és szépszámmal jöttek a felhívásra. Több óvodapedagógus is megmutatta segítőkészségét, és adott vért. Köszönjük az összefogást, és az önzetlenséget!

Az óvodát az otthonról hozott faragott tökökkel díszítettük, egy színes „tökvilágot” kialakítva. A szülők kreativitását és lelkesedését tükrözte a kiállítás. Őszi színekbe öltöztettük az ünnepi hétre óvodánkat.

A gyermekek gyümölcssalátákat, gyümölcsös zabpehelykekszeket készítettek, játékos módon válogatták ki az egészséges és egészségtelen ételeket, és ismerkedtek a tisztálkodás eszközeivel, gyakorolták a helyes fogmosását, és sokat mozogtak, játszottak.

A Zöld munkaközösség a szülők által beküldött egészséges étkek receptjeiből alapítványi támogatással kiadványt szerkesztett, melyeket ünnepélyes keretek között adtunk át azoknak, akiknek részt vettek a füzet létrehozásában. Az alapítványt anyagilag támogatók is kapnak majd köszönetképpen ebből a színvonalas kiadványból.

Az ünnepi hetet Óvádi Péter önkormányzati képviselő, óvodánk volt óvodása nyitotta meg. Hangulatos lámpagyújtás mellett az óvoda óvodapedagógusi kórusa a gyermekkel és a családokkal együtt ünnepelve köszöntötte énekével a születésnapon az óvodát.

Ünnepi program volt a gyermekkoncert, a Palinta társulat interaktív gyermekműsora, melyet szintén a Vadvirág Alapítvány finanszírozott. Egy hatalmas torta gyertyáit fújták el közösen az óvodások, melyet városunk polgármestere, Porga Gyula ajánlott fel az ünnepi alkalomból.

Velünk ünnepeltek a Sepsiszentgyörgyi Csipike óvoda pedagógusai is. Részt vettek programjainkon, és egyikük, Mimi óvónéni gyermek-zumbát tartott, így mozgatta meg a Vadvirág óvodásokat, amit nagyon élveztek.

Egy napot szakmai pedagógusoknak is szerveztünk. Meghívtuk Antal Judit mentálhigiénés szakembert, előadásán részt vettek a térség óvodapedagógusai is. (A programról tudósítást honlapunkon az óvodapedagógusoknak írt Szakmai információknál találnak).

A Jubileumi hetet volt dolgozóinkkal való találkozás és ünnepi műsor zárta, melyen szerepeltek óvodásaink, a Mazsola és Süni csoportból, és volt óvodásaink: Érsek Titusz, Poller Dorka, valamint a nevelőközösség erdélyi kollégáinkkal kiegészült énekkara.

Köszönthettük ünnepségünkön Rasovszky Kristóf úszót is, aki szintén óvodánkba járt. Részt vettek a programon a csoportok szülői képviselői is.

A több mint 15 éve óvodánkban dolgozó kollégák kaptak hűségükért oklevelet, és szakmai elismeréseket is átadott az óvoda vezetője. A fenntartó önkormányzat nevében Porga Gyula polgármester úr is gratulált, megajándékozta intézményünket egy erre az alkalomra készített faliórával.

Szakmai elismerésben részesült: Lattenstein Jánosné, Vigváriné Nagy Ildikó, Szóllásné Török Csilla, Süveges Éva, Tóvári Andrea, Bella Ágnes óvodapedagógusok, Barabás Miklósné gazdasági ügyintéző, valamint Török Lajosné nyugalmazott óvodapedagógus.

Az ünnepi hét sok-sok élményt nyújtott az óvodásoknak, a megszervezés és a találkozások pedig az óvoda dolgozóinak.

Október 10-én, kedden délután 16 órától a takarítási világnaphoz kapcsolódva idei évben is egy kis kertészkedésre, virágültetésre, udvarrendezésre hívtuk óvodánkba járó gyermekeket és családjait.

Célunk az óvodánk kis és nagy udvarának, az óvoda környékének és csoportjaink kis kertjeinek rendbetétele volt. Felhívásunkra az óvoda minden csoportjából több család jelentkezett és részt vett ezen a délutánon. Munkájukkal hozzájárultak környezetünk megszépítéséhez és a gyermekek környezettudatos magatartásának kialakításához. Megszépült az óvoda külső környezete, a domboldal, kis kertek a csoportok előtt, ahova gyönyörű árvácskák kerültek elültetésre, az őszi levelek is összegyűjtésre kerültek. Új bokrok kerültek elültetésre az udvar kerítéseinél. A takarításhoz szükséges eszközökről óvodánk gondoskodott, de sokan otthonról is hoztak magukkal kerti szerszámokat. Kertészkedés közben lehetőség volt beszélgetésekre, ismerkedésekre.

A nagy munka után finom zsíros kenyérrel és meleg teával kínáltuk meg az elfáradt szülőket, gyerekeket.

Kollégák nevében is ezúton szeretnénk megköszönni minden résztvevő szülőnek, gyermeknek és családtagnak, hogy idejüket, energiájukat áldozták óvodánk szebbé, rendezettebbé tétele érdekében és köszönjük a szülők részéről felajánlott szép növényeket.

Köszönjük a dajka néniknek a munkájukat, akik elkészítették a finom teát, zsíros kenyeret és örömmel kínálták a résztvevőknek.

Süveges Éva a „Még zöldebb óvodáért” munkaközösség vezetője

Szeptember 22-én óvodánk is csatlakozott az Európai Mobilitás Hét programjához. Rendőrök köszöntötték a gyerekeket az aulában. Minden kisgyermek fényvisszaverő mellényt öltött magára, jelző karkötőt kapott, majd Zebulon – egy kis rendőr zebra – segítségével a rendőr hölgy tudatosította a gyerekekben a gyalogos közlekedés helyes szabályait. Ezek után gyakorlatban is kipróbálhatták az elhangzottakat az óvoda körüli séta alkalmával.

Tunner Krisztina óvodapedagógus

Hagyományainkhoz híven május-június hónapban az óvodai csoportok nagy kirándulásokat tesznek a gyermekek örömére. Az elmúlt hetekben valamennyi csoport felkerekedett, hogy óvodán kívüli élményekkel tele térjenek issza, és kezdődjék a nyári vakáció. Volt olyan csoport, akik szülőkkel együtt szervezték meg a kirándulásokat. A Vackor csoport Balatonalmádiban, a Napsugár csoport Sümegen, a Pitypang csoport Nemesvámoson, a Csiribiri, Mazsola és Süni csoport pedig egy balatoni hajózáson vett részt, úti céljuk Tihany volt.

A kirándulás megszervezése nagy felelősség a pedagógusok részéről, de nagy öröm és élmény az óvodásoknak. Ezekről az örömökről tanúskodnak a fotók.

Minden családnak kellemes nyarat, jó pihenést, feltöltődést, sok-sok élményt kívánunk!

Barcza Béláné óvodavezető

Június 12-én hétfő délelőtt búcsúztak a nagyok az óvodánktól. Ezen a napon mindenki az ünnepnek megfelelően csinos ruhába öltözködött. Délelőtt fél 10-kor feltarisznyáztuk a ballagókat és énekelve végig sétáltunk együtt az óvoda udvarán és folyosóin. Ezután az aulában gyülekeztünk ahol az óvodánkba járó többi kisgyermek, és a Dózsa György Általános Iskola leendő elsős tanító nénii és igazgatóhelyettese várt már bennünket. Itt ünnepélyes keretek között elbúcsúztunk tőlük. Az óvodavezető Marika néni szép gondolatokkal köszönt el minden kedves ballagó óvodástól, majd Márti néni az iskola igazgatóhelyettese köszöntötte az iskolába indulókat. Virággal, verssel kedveskedtek a leendő tanító néniknek is. Megköszönték a ballagók egy-egy szál virággal a pedagógiai munkát segítő dolgozóinkat is. Ezután a Süni csoport iskolába készülő óvodásai egy aranyos kis mesedramatizálással leptek meg bennünket. Később az itt maradó gyerekek is szép verssel köszöntek el a nagyoktól. Az ünnepség végén minden ballagó óvodás átbújhatott egy virágokkal feldíszített kapun. Ezután mindenki visszasétált a kis csoportjába ahol kis finomságokat fogyaszthatott el. A csoportokba a tanító nénik is belátogattak és megajándékozták a ballagókat.

Szép éveket töltöttünk együtt, búcsúzunk Tőletek! Sok sikert kívánunk az iskolában!

Balogh Alíz
óvodapedagógus

Óvodánkban a hagyományos pünkösdi királyválasztásra június 2-án, pénteken délelőtt került sor. A királyválasztásra a Napsugár csoport királylányának és udvarhölgyeinek vidám éneke invitálta a gyerekeket. Minden csoportot végig jártak és rövid, kedves dalocskákkal életre keltették a pünkösdi hagyományokat. Ezután az egész óvoda apraja- nagyja az udvarra vonult, ahol megkezdődhetett a versengés a királylány kegyeiért, a pünkösdi királyságért. A jelölteknek izgalmas, erőt próbáló versenyfeladatokat kellett kiállniuk azért, hogy valamelyikük elnyerje a pünkösdi királylány kezét és a koronát. A feladatok között szerepelt: lovacskázás kisszéken, zsákban ugrálás, mocsárjárás, bothúzás. A versenyzők minden erejüket beleadták, hogy nyerhessenek. Volt, aki elesett, de nem adta fel a küzdelmet. A gyerekek nagyon szurkoltak a küzdelemben résztvevő király jelölteknek, tapssal és hangos kiáltásokkal bíztatták őket. A rendezvény nagyon jó hangulatban telt, izgalommal figyelte mindenki, amikor a pontok összeszámolására került sor. Döntetlen eredmény alakult ki két kisfiú között így egy „kakasviadal” várt még kettejükre. Végül a Napsugár csoportba járó Kerekes Kornél foglalhatott helyet a pünkösdi trónon és az ő fejére került a korona. A verseny után a királylány minden versenyzőt megajándékozott egy szép szál pünkösdi rózsával. Ezután vidám közös éneklés, körjáték zárta le ezt a szépre sikerült délelőttöt.

Balogh Alíz óvodapedagógus

Már május 26-án, pénteken elkezdődött a Gyermeknap óvodánkban, amikor az Unilever Magyarország Kft. fagyival kedveskedett a gyerekeknek, majd szombaton ismét benépesült az óvoda udvara. A családokkal közösen ünnepeltük a gyermekeket óvodánkban.

Alapítványunk a „Vadvirág” Alapítvány kuratóriuma az idén is gondoskodott a felhőtlen szórakozásról, tartalmas programmal várta jelenlegi és jövendőbeli óvodás gyermekeket, testvéreiket a szülőket, nagyszülőket.

A programot Dékmárné Forgács Zsuzsa vezetésével óvodánk néptánccsoportja nyitotta meg. Vendégeinket Barcza Béláné óvodavezető, majd Halmay György önkormányzati képviselő úr is köszöntötte. Az óvodavezető elmondta, hogy ez a nap az önkéntesség, önzetlenség, szeretet jegyében zajlik. Lattenstein Jánosné, alapítványunk kuratóriumának munkájáról, eredményeiről, terveiről beszélt. A megnyitó végén bemutatkoztak a Kid Rock and Roll tánccsoport vadvirágos óvodásai is nagyobb lányokkal közösen.

A családok, gyerekek, felnőttek együtt, különböző fajátékok kipróbálásával 5 helyszínen gyűjtöttek pecséteket egy füzetecskébe, mellyel a nap végén tombolasorsoláson vettek részt. A nyertesek a Kabóca Bábszínházba szóló jegyet, Beck Andrea Titoktündér sorozatának könyveit és a szülők által felajánlott játékokat kaptak. Köszönjük a felajánlásokat!

A gyerekek a délelőtt folyamán légvárban ugráltak, pónin lovagoltak, akik türelmesek voltak, azoknak Gerecs apuka lufit hajtogatott. Módri Györgyi és Máté P. Gábor színművészek bohóctréfáin jókat kacagtak gyerekek, felnőttek egyaránt.

Az idei gyermeknapon alapítványunk első alkalommal szervezett véradást a Vöröskereszt közreműködésével. Célunk az volt, hogy kilépve szűkebb környezetünkből, másoknak is segítséget nyújtsunk. Nagy öröm volt számunkra, hogy 31 szülő, óvodai dolgozó vállalta fel ezt a nemes feladatot. A vérellátó szakemberei elmondták, hogy egy donortól levett egy egységnyi vér három beteg életén segíthet.

Egy volt óvodásunk Baróti Dorina súlyos betegségének gyógykezeléséhez is gyűjtést szerveztünk ezen a napon. A gyűjtés még néhány napig folytatódik az óvodában. A szülők adakozók voltak a szombati napon is.

A Noszlopy Gáspár Gimnázium 4 diákja önkéntes munkájával segítette a szervezők munkáját. A büfében segítettek, ahol finom, a dolgozók kezei által készített péksütemények várták az éhes szájakat.

A délelőttöt alapítványi pénzből, a Beuer-Hungaria Kft. által januárban felajánlott 50 000,- Ft támogatásból, valamint a szülői támogatásokból finanszíroztuk.        Ezúton is köszönjük a felajánlásokat, a segítséget mindazoknak, akik ennek a kellemes, a gyermekek, felnőttek számára élménydús nap sikeréhez hozzájárultak!

Lattenstein Jánosné
Kuratórium elnöke

A „Még zöldebb óvodáért” munkaközösség április 28-ra, péntekre túrát szervezett a Betekints völgybe a Föld Világnapja megünneplése alkalmából. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk ezen a délelőttön így óvodánk adott helyet a rendezvénynek. Játékos feladatokkal igyekeztünk a gyerekek figyelmét ráirányítani a Földünk, környezetünk védelmének fontosságára.

A feladatok között volt mozgásos, énekes, békakereső játék, dinó - kirakó, mese, és játékos szelektív hulladékválogatás.

A programoknak más-más helyszín adott helyet, amelyeken óvodánk valamennyi csoportja részt vehetett. A játékos tevékenységeket óvodapedagógusaink szervezték és irányították.

A megmozdulásnak nagy sikere volt a gyerekek körében, mindenki rengeteg élménnyel gazdagodhatott ezen a délelőttön.

Balogh Alíz óvodapedagógus

„Zöld óvodaként” fontosnak tartjuk a munkatársak továbbképzését, ezért a szakmai napot – immár hagyományosan - kirándulással töltöttük.

Óvodánk közössége az április21-i szakmai nap alkalmával a Gemenci Parkerőben járt. Ismerkedtünk a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ jóvoltából Gemenc látnivalóival, egyedülálló élővilágával. Utaztunk a Gemenci Erdei Vasúton, mely hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja. Nyomvonala a Duna és a Sió medrét követve a Gemenci erdőben halad. Gyönyörködtünk a csodás tájban, és megtekintettük a Bodri pincészetet, a híres Szekszárdi bor készítésének fortélyaival és eszközeivel ismerkedtünk.

Óvodásaink a Dózsa Iskola meghívására részt vettek a Költészet napi megemlékezésen.

József Attila: Altató c. versét óvodapedagógus kollégánk, Vera óvó néni segítségével jelnyelven is megtanulták és a Költészet napja alkalmából elmondták az iskola ünnepi rendezvényén.

Az ősszel iskolába készülő gyermekeket Balogh Alíz és Ligetvári Vera óvodapedagógus készítette fel.

A Költészetnapi rendezvényről >> erre a linkre << kattintva is olvashatnak.

Barcza Béláné óvodavezető

Óvodánkban a hagyományokhoz híven, napokig foglalkoztak a gyermekek a készülődéssel.

A húsvét-várás jegyében verseket, dalokat, locsoló mondókákat, rigmusokat tanultak, tojástartókat, ajándékokat készítettek, tojást díszítettek a régi hagyományos módszerek és a modernebb technikák kipróbálásával.

A gyermekek délelőtt nyuszi-kereső programokon, játékokon vehettek részt, és a családoknak is megszerveztük a húsvétváró kézműves délutánt. Idén először, tojásfát is díszítettünk óvodánk udvarán, ahol a családok feltehették a díszítésre szánt tojásokat a kis fára.

A kellemes hangulatról, az élményszerű tevékenységekről tanúskodjanak a fotók!

Barcza Béláné, Marika néni, óvodavezető

A Húsvét közeledtével a heti témáinkhoz kapcsolódóan a „Vadvirág” Alapítvány meghívására és támogatásával Egyed Sándor hozta el kedvtelésből tartott háziállatait, hogy az óvodások megfigyelhessék azokat.

Láthattunk francia galambokat, lógó fülű, kos orrú nyuszikat, minnesotai törpe malacot, selyem tyúkot, kecske mamát és kisgidáját, egy fekete báránykát, kacsákat. A városi gyermekek számára nagy élményt, újdonságot jelentett a sok szép háziállat látványa, közelsége.

Megsimogathatták őket, kérdezhettek róluk, új ismereteket szerezhettek vagy bővíthették azokat az állatokkal való ismerkedés közben. Minden kisgyermeknek nagy élményt nyújtott ez a közvetlen kapcsolat az állatokkal.

Köszönjük a lehetőséget a „Vadvirág” Alapítványnak és Egyed Sándornak.

Balogh Alíz óvodapedagógus

Az ENSZ az 1992. évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára március 22-t a Víz Világnapjává nyilvánította, ezzel is jelezve, hogy milyen fontos feladat a vízkészlet védelme. Zöld óvodaként, mi is nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos életmód kialakítására, így minden évben megünnepeljük a „zöld” világnapjainkat, melyek megszervezését a „Még zöldebb óvodáért” munkaközösség végzi. Természetesen az éves tervünkbe is beépíti minden óvodapedagógusunk ezeket a „zöld” jeles napokat és megemlékezünk róluk, ha nem is mindig közös, egységes óvodai rendezvény keretében, hanem csak csoport szinten. A Kompetencia Alapú programunk szerint is, minden évben januártól március végéig gyermekeinkkel különböző tevékenységek keretében járjuk körbe a víz tulajdonságait, felhasználhatóságát, annak megóvását. Pl. foglalkozunk a vízi közlekedéssel, vízben és vízparton élő állatokkal, növényekkel, folyó és állóvizekkel, takarékos vízfelhasználással. Ezekhez komplex módon tervezzük a verseket, meséket, énekeket, dalokat, kézműves és mozgásos tevékenységeket.

Célunk a természetben töltött gazdag programokkal a természet értékeinek megismertetése, a gyermekek tevékenykedtetése. Tapasztalatszerzési lehetőségek biztosításával ismereteinek bővítése, egészséges életmódra nevelés. Földünk vízkészletének megóvása, környezetvédelem. Környezettudatos magatartás fontosságának megéreztetése.

Feladataink a jeles naphoz tartozó ismeretek megismerése, bővítése, felelevenítése. A gazdag programkínálattal a gyermekek élményhez juttatása, tevékenykedtetése, mely által közvetlen tapasztalatszerzésre kapnak lehetőséget. A közös élményekkel a közösségi érzés erősítése – szociabilitás fejlesztése. A szabályokhoz való alkalmazkodással – szabálytudat, érzelmi akarati élet fejlesztése. A mindennapos közös mozgással mozgásos játékokkal – közösségi élmény nyújtása, egészséges életmódra nevelés.

Hagyományaink szerint, amely napon ünnepeljük a Víz Világnapját (Ebben az évben pontosan március 22-én), minden gyermek kékbe öltözik és kék kis kendőt visel a nyakában. Ezen a délelőttön a gyerekek különböző, érdekes programokban vehetnek részt: Kézműves tevékenység; énekes játékok; mesehallgatás; mozgásos játék; vizes kísérlet; horgászos játék.

Minden programnak más és más csoportszoba és a tornaszoba biztosít helyet. Ezeket a tevékenységeket a csoportok óvodapedagógusai szervezik és bonyolítják le, a gyerekek pedig csoportszinten, a másik óvodapedagógus és dajka néni vezetésével, forgószínpad szerűen mennek egyik állomásról a másikra. Minden gyermek előzőleg „menetlevelet” kap, és minden állomáson gyűjthet egy pecsétet, miután ügyesen elvégezte az adott feladatot.

A Víz Világnapja alkalmából minden évben egy kiállítást is szervez az óvoda aulájában a „Még zöldebb óvodáért” munkaközösség. Erre a kiállításra felhívó jellegű plakátokkal ösztönzi és buzdítja a családokat arra, hogy otthon együtt a szülők és gyerekek közösen barkácsoljanak újrahasznosított anyagokból vízzel kapcsolatos tárgyakat, dolgokat. Minden évben egy adott témában készülhetnek ötletes munkák. Az idei téma: „Halacskák és más vízi élőlények” volt. Minden pályamunkát kis általunk készített ajándékkal jutalmazunk.

Süveges Éva munkaközösség vezető

A délelőttök során az óvodapedagógusok változatos tevékenységek kínálatával készítették elő a gyermekeket a nemzeti ünnepre. Az ünnepre való készülődés hangsúlyossá teszi a gyermekek hazaszeretetre nevelését, a nemzeti identitás erősítését, a szemléletformálást.

Elsősorban a népi hagyományokon, a különböző hagyományos kézműves tevékenységeken, a néptáncon, a viseleteken, a táncos mozgásformákon, a zene hallgatásán, a népi hangszereken keresztül igyekeztünk a gyermekhez közel hozni a magyarság legnagyobb nemzeti ünnepét, megéreztetni a ’48-as szabadságharc magyarságtudatát.

A megszervezett ábrázoló, barkácsoló-, zenei és játék-tevékenységek azt is biztosították, hogy a gyermekek minél több oldalról ismerkedhessenek a történelmi eseményekkel, az ünnephez kapcsolódó hagyományokkal, szokásokkal, a kor viseletével. Tapasztalatokat szerezhettek arról is, hogy vannak más népek is. Előkerültek a térképek, a földgömb, a magyar és más népek zászlóit, a különböző korok katonai egyenruháit bemutató képeskönyvek. Népzenével, a kor zenei stílusával, verbunkosokkal, toborzókkal is ismerkedhetnek. Kihasználtuk az alkalmat zenei fejlesztő lehetőségekre, (ritmusfejlesztés, egyenletes lüktetés, hangsúlykiemelés, tánclépések), a témához kapcsolódó mozgásos tevékenységekre, illetve a vizuális-, díszítő jellegű tevékenységekre. Hallhattak a gyermekek a szabadságharc nagy alakjairól (Kossuth, Petőfi, Bem…), a szabadságharc ismert és dicsőséges eseményeiről, természetesen a gyermekek értelmi szintjéhez mérten. Ez a meséken, történeteken, képeskönyvek nézegetésén keresztül történt, előkészítve a történelmi ismereteket.

Március 14.-én, kedden az aulába szervezett óvodai rendezvényben teljesedett ki az ünnepre való készülődés. Meghívtunk egy hagyományőrző lovas egyesület vezetőjét, Szentesi Istvánt, aki nagy szeretettel mutatta be a gyermekeknek a ’48-as huszárviseletet és kellékeket: a zubbonyt, a panyókára vetett mentét, huszárcsákót, a szablyát, rangjelzéseket, és a lovas kellékeket: kantárt, nyerget, kengyelt, zablát.

Az aulába, hangos énekléssel vonult ki az óvoda apraja-nagyja, alkalomhoz illő ünnepi öltözetben, kokárdával, a lányok pártában, a fiúk csákóban. Volt olyan csoport, aki, míg a többiekre várakozott, addig verssel kedveskedett a huszár bácsinak, aki érdekes történetekkel és hasznos tudnivalókkal ismertette meg a gyerekeket a huszárok életéről, ruházatukról, rangjaikról, mindennapjaikról. Az óvodások kérdéseket tehettek fel neki, melyre szívesen válaszolt. Majd megkezdődött a „huszártoborzás”. A fiúknak különféle próbákat kellett kiállni, hogy megmutassák, igazi, huszárnak való legények. Óvodánk néptánc oktatója, Dékmárné Forgács Zsuzsa néni hívogatta a gyermeket a táncba. Népi rigmusokkal, csúfolókkal bíztatták egymást a lányok és fiúk.

Az óvodás csoportok énekelve elsétáltak a Dózsa György téri emlékműhöz is és saját készítésű zászlókkal díszítették azt.

Ez a délelőtt reméljük, sokáig emlékezetes marad a gyermekeknek.

Itt a farsang, áll a bál…”csendült fel ismét óvodánk falai között február 23.-án, csütörtökön a jól ismert dal, amelyet minden kisgyermek ismer már.

A gyerekek ezen a reggelen izgatottan érkeztek meg az oviba és ötletes, mókás jelmezekbe bújva jöttek be a csoportszobákba. Ezen a napon minden óvó néni, óvó bácsi is kedves, színes jelmezekbe öltözött. A tízórai, a fényképezés és a csoportokon belüli jelmezbemutató után elkezdődött a farsangi mulatság. Először minden kisgyermek felvonult az aulában, közben megcsodálhatták egymás csodás jelmezeit. Majd Ildikó óvó néni vezetésével az összes csoport hangos énekléssel, mondókákkal űzte el a telet. Megszólaltak az általuk készített „télűző” hangszerek, kolompok, csengettyűk is.

Ezután óvodánk minden csoportja visszahúzódott a csoportszobájába ahol versenyjátékokban vehettek részt, amelyeken próbára tehették erejüket, leleményességüket, gyorsaságukat. A fáradságos feladatok után az asztaloknál megpihenve finomságokat, italokat fogyasztottak el. Aztán megkezdődött a tánc a mulatság, ki meddig bírta.

A farsangi délelőtt és mókázás mindenkinek boldog és önfeledt pillanatokat varázsolt az életébe, melyről még napokig lehet beszélgetni, mesélni. Köszönjük a családok támogató együttműködését és az ötletes jelmezeket.

Balogh Alíz, óvodapedagógus

Óvodánk harmadik alkalommal is elnyerte a „Zöld Óvoda” címet.

A „Zöld Óvoda” pályázat kritérium rendszerének megfelelve 2010-ben először, majd 2013-ban újra megnyertük a „Zöld Óvoda” címet, mely arra ösztönzött bennünket, hogy új utakat keresve, a fenntarthatóságra nevelést előtérbe helyezve, még nyomatékosabban tegyünk meg mindent a családok bevonásával környezetünk megóvásáért. 2016-ban harmadszor is megpályáztuk és elnyertük a címet.

Arra törekszünk, hogy óvodánk minden dolgozója közvetítse a zöld óvoda szellemiséget és környezettudatos magatartásával pozitív mintát nyújtson gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Ennek érdekében kiemelt tennivalóink a következők:

A fenntarthatóságra nevelés a gyerekeken keresztül a családokra hatóan is.

A környezettudatos életvitel alapozása (takarékosság, természetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás).

A helyi sajátosságok, lehetőségek előtérbe helyezése.

Ezen az úton haladva 3 év múlva meg szeretnénk pályázni az „Örökös Zöld Óvoda címre.

Köszönjük a segítő közreműködésüket, együttműködésüket.

A Vadvirág Óvoda nevelőtestülete nevében:

a „Még zöldebb óvodáért” Munkaközösség,
Süveges Éva munkaközösség vezető óvodapedagógus

Alapítványunk szervezésében 2017. február 4-én, szombaton ismét együtt báloztak szülők, nevelők, az óvoda dolgozói.

A "VadvirágAlapítvány már 10. alkalommal tartotta meg a Szülők - Nevelők Bálját, melynek helyszíne ismét óvodánk aulája volt. A rendezvény fővédnökségét Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Némedi Lajos alpolgármester úr vállalta fel. Meghívott vendégünk volt Török Lajosné, Kati, aki a báli rendezvény alapítója, valamint Amberg Éva könyvelő, aki az alapítvány működését segíti.

Óvodavezetőnk Barcza Béláné, Marika nyitotta meg az estet. Lattenstein Jánosné, Éva az alapítvány kuratóriumának elnöke is köszöntötte a résztvevőket, majd beszélt az alapítvány tevékenységeiről, eredményeiről.

A bevezetőt egy rövid, az óvodapedagógusok által készített „gyerekszájakból” összeállított videó film követte. A szülők között többen is felfedezhették gyermeküket, ahogy a világ dolgairól elmélkedtek. A kisfilm egy-egy részletet megmosolyogtató, és megható is volt egyben.

Az „Alig Színpad” amatőr, félig baráti alapon szerveződő társaság, három vidám egyedi módon feldolgozott népmesével szórakoztatta a közönséget. Hatás Andrea színésznő énekes produkciójával megalapozta az este hangulatát.

A vacsora után kezdődhetett a tánc, az ismerkedés, beszélgetés.

Az este folyamán az asztaltársaságok egy listából kiválasztva, rövid felkészülési idő után énekműsorukkal szórakoztatták egymást. A versenynek induló játék olyan sikert aratott, hogy két fordulót is bevállaltak a csapatok. Végül az egész terem nótára fakadt és táncra perdült. Még azok is megmozdultak, akik korábban nem tudták magukat elképzelni a táncparketten. A zsűri úgy döntött, hogy a torta főnyereményből mindenkinek jár egy kis kóstoló.

A tombolasorsolás után folytatódott a szórakozás, a tánc, a jó hangulat.

Rendezvényünket szülők, vendégek, vállalkozók, közművelődési intézmények, óvodánk dolgozói is támogatták. Köszönjük, hogy hozzájárultak a bál sikerességéhez, alapítványi céljaink megvalósításához! A befolyt 314 eFt támogatást a "Vadvirág” Alapítvány kuratóriuma az alapítvány céljainak megfelelően a Vadvirág Óvodába járó gyermekek óvodai életének színvonalasabbá tételére fordítja.

Lattenstein Jánosné - kuratórium elnöke

Fotók: http://zwickerfoto.hu/

Kedves Szülők!

Alapítványunk a „VADVIRÁG” ALAPÍTVÁNY 2016 decemberében JÁTÉKBÖRZÉT SZERVEZETT, melyen a szülők jóvoltából nagyon sok jó minőségű játék, gyermekkönyv közül válogathattak az érdeklődők.

KÖSZÖNET azoknak, aki játékkal, könyvvel, adománnyal hozzájárultak az esemény sikeréhez!

A befolyt támogatás összege 60 ezer Ft volt, melynek felhasználásáról az alapítvány kuratóriuma dönt és az óvodás gyermekek javára fordítja!

Köszönjük aktív együttműködésüket!

a „Vadvirág” Alapítvány Kuratóriuma

2016. november 16-án óvodánk csapata újra megmérettette magát a minden évben a veszprémi Dózsa György Általános Iskolában megrendezésre kerülő Dózsa- kupán.

A város 11 óvodája vett részt a versenyjátékokban, ahol a gyerekek különféle feladatokban próbálhatták ki ügyességüket, gyorsaságukat. Csapatunk mind a 15 tagja a legjobb tudását nyújtotta, így óvodánk az előkelő II. helyen végzett. (Az oklevél itt látható.)

Egyéni versengésben Kerekes Kornél képviselte a Vadvirág Óvodát, ő a képzeletbeli dobogó III. fokára léphetett fel a gerelyhajítást követően.

Óvodásainkat a nagy küzdelem után szendvicsekkel és meleg teával kínálták a szervezők.

Résztvevő gyerekek:

Napsugár csoport: Beck Dániel - Békési András - Endrész Zsófia - Gerecs Anna - Hagemann Márton Márk - Kerekes Kornél - Kocsis Ágnes - Tuza Dorka - Udvari Szabolcs - Vadas Dóra

Pitypang csoport: - Barbarics Bálint - Kardos Dávid - Keserű Zsombor - Tihanyi Dániel - Vass Csenge

Vezetőjük és felkészítőjük: Ligetvári Vera és Tóvári Andrea óvodapedagógusok.

Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre!

2016. október 25-én a balatonalmádi Szentesi farmra látogatott a Napsugár csoport.

A farmon többféle házi- és ház körül élő állatot figyelhettek meg a gyerekek; nyulakat, kecskéket, tyúkokat, kisborjút, macskát egy sérült őzikét és természetesen, amire legjobban vártak: a lovakat. A gyerekeknek lehetőségük volt megsimogatni ezeket az állatokat, megfigyelni, mit esznek, hogyan tartják őket. Megismerkedhettek a lovas szerszámokkal, megfigyelhették, hogyan szerszámozzák fel a lovaglásra, kocsikázásra az állatokat.

Az ismerkedés után 2 csapatot alakítottunk (Szerencsepatkó és Lovacska csapat). Mindkét csapat tagjainak lehetősége volt lovagolni, lovas- kocsikázni és szalmabálákon ugrálni is. A programok után a gyerekek megajándékozták a felnőttek által küldött hullott almával, répával és a gyerekek által sütött lovaknak való keksszel a farm lakóit.

A kirándulás jó alkalom volt a tűz téma bevezetésére is, hiszen a velünk kiránduló szülők, és néhány gyerek tüzet raktak. A parazsában az otthonról hozott zöldséget, gyümölcsöt, a fóliában előkészített krumplit, hagymát, almát, sütőtököt, a kolbászt, és szalonnát is megsütöttük, amit minden gyermeknek lehetősége volt megkóstolni. Míg a finomságok elkészültek, jutott idő egy kis játékra is a napsütötte gyönyörű farmon. Gyorsan elröppent a délelőtt. Hazafelé még megkerestük szemünkkel a Balaton dombok között megcsillanó vizét, és siettünk vissza az óvodába. A kirándulás szervezésével és a kényelmes buszon való utazással a Hagemann család ajándékozta meg csoportunkat. A többi szülő segítségét is nagyon köszönjük!

A Napsugarak óvónői (Ildikó, Vera)

Október 3-án, hétfőn délután a takarítási világnaphoz kapcsolódva idei évben is egy kis kertészkedésre, virágültetésre, udvarrendezésre hívtuk óvodánkba járó gyermek családjait.

Célunk az óvodánk kis és nagy udvarának, a kerti tónak és környezetének, a gyógynövénykertünknek és csoportjaink kis kertjeinek rendbetétele volt. Felhívásunkra az óvoda csoportjaiból sok család jelentkezett és vett részt ezen a délutánon. Munkájukkal hozzájárultak környezetünk megszépítéséhez és a gyermekek környezettudatos magatartásának kialakításához. Megszépült a gyógynövényes kert, a kerti tó és környezete, a kis kertek a csoportok előtt, ahova gyönyörű árvácskák kerültek elültetésre. A fűzfakapu is megújult, miután gondos kezek megmetszették és az őszi levelek is összegyűjtésre kerültek. Új bokrok kerültek elültetésre az udvar kerítéseinél. A takarításhoz szükséges eszközökről óvodánk gondoskodott, de sokan otthonról is hoztak magukkal kerti szerszámokat. Kertészkedés közben lehetőség volt beszélgetésekre, ismerkedésekre.

A nagy munka után a Cserhát Kft jóvoltából finom zsíros kenyérrel és meleg teával kínáltuk meg az elfáradt szülőket, gyerekeket.

Kollégáink nevében is ezúton szeretnénk megköszönni minden résztvevő szülőnek, gyermeknek és családtagnak, hogy idejüket, energiájukat áldozták óvodánk szebbé, rendezettebbé tétele érdekében és köszönjük a szülők részéről felajánlott szép növényeket.

Köszönjük a dajka néniknek a munkájukat, akik elkészítették a finom teát, zsíros kenyeret és örömmel kínálták a résztvevőknek.

Balogh Alíz óvodapedagógus

A Vadvirág Óvoda az

bazis

Keresés

Óvodánk:

refintlogo color big

A Vadvirág ovi: ZÖLD ÓVODA

Óvodánk ismét elnyerte a
ZÖLD ÓVODA
címet, amelyet
2019. december 31-ig

használhat.

Látogatóink

Oldalainkat 25 vendég és 0 tag böngészi

Rövid hírek

Udvarunkra fűzkunyhót és fűzkaput telepítettünk 2008 tavasszán. Ezek megerősödve, lombosodva kellemes árnyékot biztosítanak a kicsiknek. A fűzkunyhó halformájú, ezért a neve: "Szomjas potyka".