boldogovi logo boldogora logo

harmadik boldogságóra témánk a TÁRSAS KAPCSOLATOK.

A társas kapcsolatok során közelebb kerülünk ahhoz, amik vagyunk, ha nyitunk a világra. Megfelelő kommunikációval, nem látható falak omlanak le, egymásra találunk.

Az óvodások Kirschner Zsuzsa és Balogh Alíz óvodapedagógusok irányítása mellett foglalkoztak a társas kapcsolatok témájával a Csiribiri csoportban.

Sok mesével ismerkedtek meg a téma feldolgozása kapcsán. Ez az a téma, ami szinte minden történetet átsző.

Szívecskéket szaggattak ki levegőre keményedő gyurmából, amit aztán kidíszíthettek a gyermekek. Mikor elkészültek a díszekkel, egy társuknak át is adták, kiemelve azt, hogy miért is kedvelik őt, milyen jó tulajdonság az, amivel rendelkezik.

Sokféle, a tankönyv által felajánlott játékot próbáltak ki. Különösen tetszett a gyermekeknek az állatkertes játék, amelyet tovább élve egy komplett szociometriai felmérés eredményét kapták a pedagógusok. Kockákból felépítettek először egy házat, sok-sok helyiséggel, ahol mindenki elhelyezhette a jelével ellátott papírlapot. A következő lépésben már a csoportszoba falait építették meg, a "feladat" ugyanaz volt. Az eredmény felhívta a figyelmet arra, hogy van olyan gyermek, aki esetleg magányosnak érezheti magát a csoportban. Kitűnt az is, hogy a legtöbb 3 éves körül ott sündörögnek a nagyok, akik segítik őket, szeretettel terelgetik őket, vigyázzák minden lépésüket.

A program összegzése képi formában megjelenik óvodánk „Boldogságfalán” is.

„A kedves szavak rövidek és könnyen kiejthetőek, de a visszhangjuk valóban végtelen.” Teréz anya

Bővebben ide kattintva olvashat a programról: http://boldogsagprogram.hu/rovat/leckek-tarsas-kapcsolatok

Második boldogságóra témánk az OPTIMIZMUS volt, mely fogalom megismerésével, meghatározásával, az optimizmus érzésének megfogalmazásával az óvodások Kirschner Zsuzsa és Balogh Alíz óvodapedagógusok irányítása mellett foglalkoztak a Csiribiri csoportban.

A fogalom megértését most is segítették a gyermekekkel történt beszélgetések, a közös játékok és tevékenységek, a dalok és a mesehallgatások.

Az optimizmus témában több mesével ismerkedhettek meg a gyermekek. Ezek segítségével érzékelhették, miért van szükségünk eleinte a "boldogság és szépséglátó" szemüvegünkre, amelyet minden kisgyermek el is készített magának. Kis gyakorlással később már anélkül is ráérez, meglátja a szemünk és a szívünk a szépségeket. 

Mi lehetne fontosabb manapság, mint arra nevelni a jövő generációját, hogy higgyen magában, lássa minden felmerülő problémában a fejlődés lehetőségét és mindenekelőtt legyen nyitott az élet dolgaira, lássa annak szépségét?!

Az optimizmussal kapcsolatos tevékenységeket fotókkal is illusztráljuk.

„Nagyon örültem: A gyerekek odahívtak megmutatni, milyen gyönyörű, ahogy átsüt a kockákon a nap. Pont ezeket a dolgokat szeretném, ha meglátnák!” – mondta az egyik fotó kapcsán a programról Zsuzsi óvó néni. 

A program összegzése képi formában megjelenik óvodánk „Boldogságfalán” is.

„Kutatók szerint az optimizmus azt jelenti, hogy megválasztjuk, hogyan látjuk a világot. S nem arról van szó, hogy letagadjuk vagy elkerüljük a kedvezőtlen információkat.”

Bővebben ide kattintva olvashat a programról: http://boldogsagprogram.hu/rovat/leckek-az-optimizmus-gyakorlasa

boldogovi logo    boldogora logo

Első boldogságóra témánk a HÁLA volt, mely fogalom megismerésével, meghatározásával, a hála érzésének megfogalmazásával az óvodások Kirschner Zsuzsa óvodapedagógus irányítása mellett foglalkoztak a Csiribiri csoportban.

A fogalom megértését segítették a gyermekekkel történt beszélgetések, a közös játékok és tevékenységek, a dalok és a mesehallgatások.

A program összegzése képi formában megjelenik óvodánk „Boldogságfalán” is.

Kérjük, nézzék meg, olvassák el, hogyan fogalmazták meg felnőttek, gyermekek, híres emberek gondolataikat a hálával kapcsolatos érzéseikről!

„A magát boldognak valló ember így reagál rá: milyen előnyöm származik ebből a helyzetből? Miért lehetek hálás, mit köszönhetek annak, hogy éppen így történtek a dolgok?”

Bővebben ide kattintva olvashat a programról: http://boldogsagprogram.hu/a-boldogsagprogram-elso-honapja-a-halarol-szol