Ismét sikeres szakmai programot szervezett intézményünk, az Oktatási Hivatal Bázisintézménye 2017. október 17-én. A „Mozdulj! – Gyógyulj! Láb- és tartásjavító mozgásos játékok az óvodában” c. óvodai jó gyakorlatunkat a két jó gyakorlat gazda, Vigváriné Nagy Ildikó és Tóvári Andrea mutatta be az érdeklődő óvodapedagógusoknak, akik a térség különböző közelei és távoli településéiről érkeztek hozzánk (Veszprém, Nemesvámos, Öskü, Pápa, Celldömölk, Dudar, Százhalombatta…).

A programot a Székesfehérvári POK által szervezett Őszi Pedagógiai Napok keretében hirdettük meg.

Az óvodapedagógus kollégák gyakorlati bemutatóval kezdtek, a résztvevők maguk próbálhatták ki egy óvodai láb- és tartásjavító foglalkozás tudatosan felépített gyakorlatait, amelyek egy, ebben az időszakban éppen aktuális témakört komplex módon feldolgozva, a kompetencia alapú óvodai programcsomag koncepcióit alkalmazva került megvalósításra.

A program második részében a Vadvirág Óvodában alkalmazott jó gyakorlat koncepcióját mutatta be a két előadó. Kitértek többek közt a lábboltozati rendellenességek okaira, javítási lehetőségeire. Fotókkal illusztrálták a jó gyakorlat elemeit, a különféle láb- és tartásjavító mozgásos játékok lehetőségeit. Példákat mutattak pl. a differenciálás, öndifferenciálásra, a hangulati elemekre, a várakozási idő, holt idő kihasználására, a játékosságra, a mintaadás módjára, a légzéstechnikákra, a lazítási, nyújtási gyakorlatokra. Bemutatták és gyakoroltatták az alap lábtorna elemeket, amelyeket a falra kitett fotókkal is illusztráltak.

Majd az óvodapedagógus kollégák az előadók útmutatásai alapján, összeállítottak, megterveztek egy-egy tevékenységet, amit a csoportos munka végén megvitattak további ötleteket is adva egymásnak.

A program részeként a kiállított, óvodánkban használt lábtorna eszközöket is megtekinthették a résztvevők, az előadó gyógytestnevelő, óvodapedagógus kollégáink pedig ötleteket adtak azok alkalmazáshoz, valamint az előadók által összeállított papír alapú segédanyagokat, a kipróbált foglalkozás vázlatát is vihettek haza az óvodapedagógusok.

Hangulatos, mozgalmas és változatos, nagyon gyakorlatias programot sikerült megszerveznünk ismét, a résztvevők teljes megelégedésére.

Várjuk továbbra is szakmai programjaink iránt érdeklődő óvodákat, kollégákat. Nyitottak vagyunk jó gyakorlataink átadására, adaptálásának támogatására.

Barcza Béláné bázisintézményi koordinátor

Bázisintézmény cím

bazisint oklevel

Óvodánk:

boldog logo