A mindennapokból

024_1.jpg

Ellenőrzött honlap

Időjárás: (2)

Időjárás, 28 Április
Időjárás: Veszprém
+9

Max.: +11° Min.: +7°

Páratartalom: 57%

Szél: ESE - 18 KPH

A 2020-21 es év ötödik, záró programját is online formában szerveztük meg.

Szóllásné Török Csilla óvodapedagógus tartotta az előadást bemutatva a Veszprémi Vadvirág Óvodát, a Láb- és tartásjavító játékos mozgások óvodai jó gyakorlatának kialakulását és megvalósítási formáját.

A prezentáció mellett három kisfilm is bemutatásra került.

Az online formában biztosított elégedettségi kérdőívet nagyon sokat kitöltötték. Köszönjük a visszajelzéseket, melyeket honlapunkon is olvashatnak a "Visszajelzések" menüben

Ismét online formában szerveztünk szakmai programot, ami most is nagyon sikeresnek bizonyult. Ezzel megvalósítottuk negyedik bázisintézményi vállalásunkat.

Süveges Éva óvodapedagógus tartotta az előadást bemutatva a Veszprémi Vadvirág Óvodát, a „Zöldike” munkaközösséget, és a Tavaszi Zöld jeles Napokhoz kapcsolódó óvodai programokat.

Az online formában biztosított elégedettségi kérdőívet nagyon sokat kitöltötték. Köszönjük az építő jellegű visszajelzéseket!

Ismét online formában szerveztünk szakmai programot, ami most is sikeresnek bizonyult. Ezzel megvalósítottuk harmadik bázisintézményi vállalásunkat.

A program tartalma a következő volt:

 • Bevezetés, bemutatkozás a témához való kapcsolódás
 • Előadás: Dokumentációs rendszer az óvodában
 • Ppt alkalmazása - az óvodai jó gyakorlat bemutatása –.

Bemutatásra került a Vadvirág Óvoda dokumentálására vonatkozó intézményi elvárásai, a már 2010-ben kialakított, és több intézmény által adaptált dokumentációs rendszer.

A program során a résztvevők megismerkedhettek a jó gyakorlat kialakulásával, fejlődésével a 2020-21-ben alkalmazott tudatos tervező munka rendszerével.

Az online formában biztosított elégedettségi kérdőívet nagyon sokat kitöltötték. Köszönjük az építő jellegű visszajelzéseket!

IMG 20210303 141252

Ismét online formában szerveztünk szakmai programot, ami sikeresnek bizonyult. Ezzel megvalósítottuk második bázisintézményi vállalásunkat.

Barcza Béláné mesterpedagógus szaktanácsadó a Vadvirág Óvoda intézményvezetője tartotta az előadást, melyen elsősorban óvodavezetők, tagóvoda vezetők vettek részt.

A program tartalma a következő volt:

 • Bevezetés, bemutatkozás a témához való kapcsolódás
 • Előadás: Stratégiai és operatív dokumentumok (tervezés) az óvodában
 • Tanfelügyeleti kézikönyv szempontjai és elvárásai alapján PPT alkalmazása - az óvodai vezetői jó gyakorlat.

Az előadó a Vadvirág Óvoda szakmai elvárásait hozta konkrét példának, ezen keresztül mutatta be a stratégiai tervezés és megvalósítás dokumentumait.

Az elégedettségvizsgálat most is online formában történt, melyeket honlapunkon elolvashatnak az érdeklődők. Minden résztvevő megkapta a program anyagát is.

online BM 2020 12 09

Az élet úgy hozta, hogy a személyes találkozás nem lehetséges mostanában. Mi azonban fontosnak tartjuk a pedagógusok vertikális és horizontális tanulási lehetőségének, kapcsolatépítésének elősegítését. Ezért most online formában is megpróbálkoztunk a programok megszervezésével, ami nagyon sikeresnek bizonyult. Ezzel megvalósítottuk bázisintézményi vállalásunkat.

Lattenstein Jánosné mesterpedagógus szaktanácsadó kollégánk kérésére, előzetesen egy kérdőívet is kitöltöttek a résztvevők, melyben az előadó tájékozódott a témával kapcsolatos, helyi gyakorlatról, felmerült kérdésekről.

Az előadáson most is visszautalt az előző hasonló témájú program alkalmával a résztvevők által megfogalmazott igényekre. Ennek megfelelően alakította a mai témát, és mutatta be egy csoportjába járó SNI gyermek példáján keresztül saját, és kollégái jó gyakorlatát, az óvodai egyéni fejlesztési terv működtetését.

Az elégedettségvizsgálat szintén online formában történt, melyeket honlapunkon elolvashatnak az érdeklődők. Minden résztvevő megkapta az elégedettségi kérdőív linkjét, egyben a program anyagát is eljuttattuk mindenkinek e-mailben.

IMG 20201125 142557kép 2 

Újabb sikeres bázisintézményi programról számolhatunk be, melyet Szóllásné Török Csilla óvodapedagógus vezetett.

Az „Ünnep az óvodában – Nemzeti Ünnep… a Vadvirág Óvoda jó gyakorlatának bemutatása” című műhelymunkán részvevőket az óvoda vezetője köszöntötte. majd megismerkedhettek a Vadvirág Óvoda jó gyakorlatával, mely a nemzeti ünnephez kapcsolódóan került kidolgozásra és minősítésre 2013-ban. A vendégek számára kiállítást készítettünk, ahol megtekinthették az ünnephez kapcsolódó eszközeinket, díszítő elemeket, saját készítésű játékokat, képeket.

Az óvodapedagógus kollégák is beszámoltak saját jó gyakorlataikról, bemutathatták óvodájuk legsikeresebben szervezett ünnepeit, melyeket képekkel, játékok, eszközök egymásnak való bemutatásával, közkinccsé tételével tettek még szemléletesebbé.

A résztvevők csoportmunkában, egy-egy választott ünnep tevékenységtartalmát, feladatait, eszközeit, módszereit, fejlesztési lehetőségeit is megtervezték, amit aztán megosztottak egymással.

Az elégedettségvizsgálat szintén online formában történik, melyeket honlapunkon is elolvashatna. Minden résztvevő megkapta az elégedettségi kérdőív linkjét, egyben a program anyagát, és az egymással megosztani kívánt anyagokat is eljuttattuk mindenkinek e-mailben.

Barcza Béláné bázisintézményi koordinátor

Óvodavezetőknek hirdettük meg soron következő bázisintézményi programunkat Szakmai kapcsolat kialakítása határon túli magyar óvodával címmel, melyet Barcza Béláné, mesterpedagógus szaktanácsadó vezetett.

A program célja Szakmai konzultáció, vezetői jó gyakorlatok megosztása a műhelymunka keretében

• Szerettük volna megismertetni a résztvevőkkel a Vadvirág Óvoda sepsiszentgyörgyi óvodával való testvérkapcsolatát, szakmai együttműködését a jó gyakorlat bemutatásával.

• Előadás keretében mutattunk be határon túli óvodákkal történő kapcsolatépítési lehetőségeket (testvértelepülések kapcsolata, Earsmus plus, eTwinning).

Nyitottak voltak a résztvevők az óvodák számára újnak és viszonylag ismeretlennek számító kapcsolatépítési lehetőségek iránt, az Európai Bizottság által megalapított eTwinning Program iránt, amit bemutattunk. Ehhez szóróanyagot és ismertetőt biztosítottunk, amiben az eTwining Program keretében megvalósult óvodai programokról olvashattak. Emellett betekinthettek a felületbe (www.etwinning.hu, eTwinning portál), illetve felhívtuk a figyelmet az Oktatási Hivatal által szervezett pedagógusképzésre (https//tovabbkepzes.hu), ami segíti az intézmények (iskolák, óvodák), pedagógusok, diákok közötti nemzeti és nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakítását, együttműködésüket pedig a digitális pedagógia eszközeivel támogatja, ezzel az IKT kompetenciák fejlődésében is segíti az érdeklődő pedagógusokat.

A visszajelzéseket honlapunkon olvashatják.

Barcza Béláné intézményvezető,
bázisintézményi koordinátor

A „Különleges bánásmód, SNI gyermekek nevelése az óvodában - Együttműködés szülőkkel, egyéb partnerekkel” című programot a Székesfehérvári POK által szervezett Őszi Pedagógiai Napok keretében szerveztük.

Az aktuális és számtalan jó gyakorlatot, megoldási ötletet felvonultató téma nagy tetszést aratott a jelenlevők körében. Ismét lehetőség volt találkozni hasonló nehézségekkel, feladatokkal küzdő pedagógusokkal. Az együttgondolkodás, egymástól tanulás most is maradéktalanul megvalósulhatott Lattenstein Jánosné szaktanácsadó hozzáértő, támogató koordinálása mellett. Időt biztosítottunk a délután során az esetek elemzésére, megbeszélésére.

Barcza Béla Károlyné intézményvezető,
bázisintézményi koordinátor

A visszajelzés kérdőíve >> itt << olvasható.

Ismét sikeres bázisintézményi program került megrendezésre óvodánkban 2019. április 10-én.

A Kötelező tanügyi dokumentumok az óvodában c. műhelymunkában a térség különböző közeli és távoli településéiről érkeztek hozzánk óvodavezetők (Veszprém, Tihany, Takácsi, Vaszar, Halimba, Herend Csajág, Polgárdi, Alsóőrs, Pápa, Noszlop, Úrkút, Taliándörögd, Tótvázsony), akiknek alkalmuk nyílt a témakörben egymással konzultálni. A szakmai eszmecserét Barcza Béla Károlyné mesterpedagógus szaktanácsadó vezette, és részt vett a munkában az óvoda Referenciai intézményi és bázisintézményi feladatokat támogató munkaközösségének egy tagja, Lattenstein Jánosné mesterpedagógus szaktanácsadó is. Nagyon örültünk annak, hogy a résztvevők között is volt mesterpedagógus szakértő, aki szakmai tudásával szintén hozzájárult a műhelymunka sikeréhez.

Jó alkalom, hiánypótló lehetőséget nyújtottunk a nyílt szakmai kommunikációra. Kiemelten működött az együtt gondolkodás, tudásmegosztás, ami a program megszervezésének elsődleges célja volt. Ez alkalommal is hatékonyan valósulhatott meg az egymástól való tanulás, az egymásnak való segítségnyújtás szaktanácsadói koordinálás mellett. Mindenki elmondhatta, megoszthatta a többiekkel saját, vezetői tapasztalatait, gyakorlatát a nyilvántartások, dokumentumok alkalmazásáról, vezetéséről.

A műhelymunka alkalmával kötetlen, szabad beszélgetés alakult ki a résztvevők között. Sor kerülhetett a már a jelentkezés alkalmával feltett kérdések megvitatására is.

Nagyon gyakorlatias programot sikerült ismét megszerveznünk a résztvevők teljes megelégedésére. Úgy tapasztaljuk, nagy igény mutatkozik az ilyen jellegű műhelymunkákra. Az elégedettségi mutatók a „Visszajelzéseknél” találhatók.

A későbbiekben is várjuk szakmai programjaink iránt érdeklődő óvodavezető kollégákat!

Barcza Béla Károlyné intézményvezető,
bázisintézményikoordinátor

A Tavaszi Pedagógiai Napok keretében szerveztük meg soron következő bázisintézményi programunkat 2019. március 21-én. A „Láb- és tartásjavító mozgásos játékok az óvodában” c. óvodai jó gyakorlatunkat a jó gyakorlat egyik gazdája Tóvári Andrea mutatta be az érdeklődő óvodapedagógusoknak, akik a térség különböző közeli és távoli településéiről érkeztek hozzánk (Veszprém, Tihany, Várpalota, Szentkirályszabadja, Halimba, Szentantalfa, Taliándörögd, Bakonynána, Tótvázsony).

A program hagyományosan gyakorlati bemutatóval kezdődött. A résztvevők maguk próbálhatták ki egy óvodai láb- és tartásjavító foglalkozás tudatosan felépített gyakorlatait, amelyben egy, ebben az időszakban, a húsvéti témakörhöz kapcsolódó mozgásanyag került megvalósításra a kompetencia alapú óvodai programcsomag koncepcióit alkalmazva.

A program második részében a Vadvirág Óvodában alkalmazott jó gyakorlat koncepcióját mutatta be Andrea, fotókkal illusztrálva a jó gyakorlat elemeit, a különféle láb- és tartásjavító mozgásos játékok lehetőségeit. Felhívta a figyelmet az előadó a kerülendő mozgásformákra is.

Majd az óvodapedagógus kollégák az útmutatások alapján, összeállítottak, megterveztek egy-egy tevékenységet, amit a csoportos munka végén megvitattak további ötleteket is adva egymásnak.

A program részeként a kiállított, óvodánkban használt lábtorna eszközöket is megtekinthették a résztvevők, az előadó gyógytestnevelő, óvodapedagógus kolléga ötleteket adott azok alkalmazáshoz, valamint papír alapú segédanyagokat, a kipróbált foglalkozás vázlatát is megkapták az óvodapedagógusok.

Nagyon gyakorlatias, mozgalmas és változatos programot sikerült megszerveznünk a résztvevők teljes megelégedésére. Az elégedettségi mutatók a Visszajelzéseknél találhatók.

A későbbiekben is várjuk szakmai programjaink iránt érdeklődő óvodákat, kollégákat. Nyitottak vagyunk jó gyakorlataink átadására, adaptálásának támogatására.

Barcza Béla Károlyné intézményvezető, bázisintézményi koordinátor

Harmadik alkalommal hirdettünk bázisintézményi programot óvodapedagógusoknak Egyéni bánásmódú gyermekek nevelése az óvodában címmel, melyet Lattnestein Jánosné mesterpedagógus szaktanácsadó vezetett.

A program célja a különleges bánásmódú gyermekek jellemző tüneteinek felvázolása, az óvodákban előforduló különleges bánásmódú gyermekek intézményi dokumentációban való megjelenése. Beszélgetés, tapasztalatcsere, hasznos gyakorlati tanácsok, óvodai jó gyakorlatok átadása a témában egymásnak.

A résztvevő óvodapedagógusok nyíltan beszéltek problémáikról, kudarcaikról, eredményeikről, sikereikről, kipróbált módszereikről, melyek eredményesnek bizonyultak egyes esetekben. A következő témák kerültek felszínre: SNI gyermek, BTM, szülővel való együttműködés, közvetlen kollégával, gyógypedagógussal, a szakmai segítőkkel (dajka, pedagógiai asszisztens) való együttműködés, csoportlégkör alakítása, óvodapedagógusi attitűd, szakértői vizsgálatok menete. Nagy igény mutatkozott az egyéni esetek közös megbeszélésére.

A visszajelzéseket honlapunkon olvashatják.

Barcza Béláné intézményvezető,
bázisintézményi koordinátor

A Vadvirág óvoda 2018/19 évi második bázisintézményi programját óvodavezetőknek hirdettük meg.

A program ismertetése után Intézményvezetői feladatok az önértékelésben – címmel tartott előadás keretében történt az önértékelések folyamatának áttekintése, a feladatkörök, hatáskörök tisztázása, kiemelten a vezetői feladatokra fókuszálva. Itt nyílt lehetőség a személyes vezetői gyakorlati tapasztalatok megosztására, praktikus ötletadásra, amit a kollégák szívesen fogadtak.

A résztvevők is bemutatkoztak egymásnak, elmondták, milyen szerkezetű intézményből jöttek, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek intézményi önértékelés terén. Beszéltek arról, hogy megkezdődtek-e intézményükben a pedagógus önértékelések, volt-e szakmai ellenőrzés az intézményükben, illetve milyen tapasztalataik vannak pl. a felületkezelés terén.

A paletta széles volt, kisebb és nagyobb óvodából is volt érdeklődő, ami abból a szempontból is kedvező volt, hogy megvalósulhatott az egymástól való tanulás, hiszen mindenki elmondhatta saját, az önértékelés terén meglévő tapasztalatit, jó vezetői gyakorlatait.

A programot éppen ezért szerveztük meg interaktív módon, melyben előadás (jogszabály-hivatkozás, fogalom magyarázat, az önértékelés menetének bemutatása, vezetői feladatok, az önértékelés dokumentumai, felületkezeléshez szükséges segítségnyújtás…), illetve egyéni- és csoportos feladatok is helyet kaphattak. Kiemelten működött az együttgondolkodás, a másik szempontjainak figyelembe vétele a szaktanácsadó koordinálása mellett.

Megfogalmazták a résztvevők az önértékeléshez kapcsolódó negatív és pozitív gondolataikat.

A cél: az önértékeléssel szembeni pozitív megerősítés volt.

A műhelymunka alkalmával kötetlen, szabad beszélgetés alakult ki a résztvevők között, amire mindig nagy igény mutatkozik.

Barcza Béláné intézményvezető,
bázisintézményi koordinátor

A programot a Székesfehérvári POK által szervezett Őszi Pedagógiai Napok keretében szerveztük, ami az óvoda körbejárásával, helyi sajátosságainkkal való ismerkedéssel indult.

Megtekintették a vendégek az intézmény virágos udvarát, fűszerkertjét, és a kerti tavat, amit az elmúlt héten a Takarítási világnaphoz kapcsolódóan a családok szépítettek, tettek rendbe közösen a gyermekekkel.

Majd előadást hallgathattak a Vadvirág Óvodában alkalmazott jó gyakorlatokról, zöld jeles ünnepekről. Süveges Éva óvodapedagógus, munkaközösség vezető az előadása alkalmával bemutatta az intézményt, az intézményi zöld óvodai programokat, amelyeket a falra kitett fotókkal, az elkészült gyermekmunkák kiállítás keretében történő bemutatásával is szemléltetettünk.

A rövid szünetben a résztvevők különféle teákat kóstolhattak, melyek az óvoda fűszerkertjéből kikerülő növényekből készültek, illetve zöldfűszerekkel készített falatkákat, sütőtökös kókuszgolyókat kínáltunk, amit a gyermekekkel készítettek délelőtt az óvodapedagógusok.

A szünet után bemutatkozásra, szakmai tanácskozásra került sor. Megismerkedtünk egymással, elmondta mindenki, honnan jött, milyen zöld jeles programokat, ünnepeket szerveznek intézményükben. Az óvodapedagógusok, az előadó útmutatásai alapján csoportmunkában dolgoztak. Összeállítottak, megterveztek egy-egy elképzelt zöld jeles nap programját, tevékenységeit, amit a csoportos munka végén megvitattak.

A hangulatos, változatos, és gyakorlatias program sikeresen zajlott, a résztvevők teljes megelégedésére.

Barcza Béla Károlyné intézményvezető, bázisintézményi koordinátor

Ismét sikeres szakmai délutánt szervezett intézményünk, az Oktatási Hivatal Bázisintézménye április 25-én, melyet Barcza Béla Károlyné intézményfejlesztési szaktanácsadó, óvodánk vezetője és bázisintézményi koordinátora tartott.

A programot a Székesfehérvári POK által szervezett Tavaszi Pedagógiai Szakmai Napok keretében hirdettük meg óvodavezetőknek, leendő óvodavezetőknek a „Hatáskör, felelősségi kör feladatok az óvodában” témakörben, mely iránt nagy érdeklődés mutatkozott. A térség különböző közeli és távoli településéiről érkeztek hozzánk (Halimba, Kislőd, Márkó, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nyirád, Pápa, Tihany, Tótvázsony, Úrkút, Veszprém) a téma iránt érdeklődő kollégák.

A résztvevők bemutatkoztak egymásnak, elmondták, milyen szerkezetű intézményből jöttek, milyen munkakörök jellemzőek óvodájukra. A paletta széles volt, kisebb és nagyobb óvodából is volt érdeklődő. Ez abból a szempontból is kedvező volt, hogy megvalósulhatott az egymástól való tanulás, hiszen mindenki elmondhatta saját tapasztalatit, vezetői jó gyakorlatait.

A programot éppen ezért interaktív módon szerveztük meg, melyben előadás (jogszabály-hivatkozás, fogalom magyarázat, a munkaköri leírásokra vonatkozó elvárások, javaslatok…), illetve egyéni- és csoportos feladatok is helyet kaphattak. Kiemelten működött az együtt-gondolkodás, a másik szempontjainak figyelembe vétele a szaktanácsadó koordinálása mellett.

A műhelymunka végén kötetlen szabad beszélgetés alakult ki a résztvevők között.

A visszajelzések a programról kedvezőek és pozitívak voltak. Megfogalmazódott, hogy nagyon jó lenne a vezetőknek rendszeresen szervezni vezetői fórumot, ahol a tapasztalataikat kicserélhetnék.

Várjuk továbbra is szakmai programjaink iránt érdeklődő óvodákat, kollégákat. Nyitottak vagyunk az óvodavezetői fórumok megszervezésére, várjuk a témajavaslatokat.

A program anyagát >> ezen a hivatkozáson << találhatják meg.

Lattenstein Jánosné óvodavezető helyettes

Az Egyéni bánásmód – „Különleges bánásmódú gyermekek óvodai nevelése” című műhelymunka megszervezésére 2018. április 17-én, a Tavaszi Pedagógiai Szakmai Napok keretében került sor. A műhelymunkát Lattenstein Jánosné mesterpedagógus, szaktanácsadó vezette. A 18 jelentkező mellett az óvoda bázisintézményi munkaközösségének tagjai 4 fővel vettek részt.

A program tartalma a következő volt:

 • Különleges bánásmódú gyerekekről – téma bevezetése (fogalma, törvényi háttér)
 • Résztvevők bemutatkozása – „Ami a témával kapcsolatban foglalkoztat!”
 • Egyéni problémák felvetése, megbeszélése, csoportalakítás esetmegbeszélés
 • Résztvevők reakciója a műhelymunkáról – „Mit viszek haza?”
 • Kiállított eszközök megtekintése, könyvvásár

Lattenstein Jánosné bevezette a témát. Bemutatta röviden a különleges bánásmódú gyermek (SNI, BTM, tehetség) fogalmát, törvényi hátterét. Felvetette a téma aktualitását.

A résztvevő óvodapedagógusok bemutatkozása során történt a különböző gyakorlatban előforduló, egyéni problémák, esetek felvázolása és egyben esetmegbeszélés, probléma feltárás, reflektálás, jó gyakorlatok megosztása.

Az óvodapedagógusok aktívak voltak. Nyíltan beszéltek problémáikról, kudarcaikról, eredményeikről, sikereikről. A következő témák kerültek felszínre: SNI gyermek, BTM, tehetséges gyermek, szülővel való együttműködés, közvetlen kollégával való együttműködés, gyermekcsoport légkörének alakítása, óvodapedagógusi attitűd, szakértői vizsgálatok menete. Az óvodapedagógusok megosztották gyakorlati tapasztalataikat. A tervezett csoportmunkákra nem került sor, mivel nagyobb igény mutatkozott az egyéni esetek megbeszélésére.

Lattenstein Jánosné koordinálta a beszélgetést. A délután végén összegezte az elhangzottakat, majd kérte a kollégákat, hogy mondják el mi az, amit „hazavisznek” a műhelymunkáról, reflektáljanak a rendezvényen elhangzottakra. Az óvodapedagógusok hasznosnak tartották ezt a délutánt. Elmondták, hogy a későbbiekben is szívesen vennének részt hasonló rendezvényen, más-más témában.

Ezt alátámasztották az elégedettségi kérdőív kiegészítésében feltett kérdésekre adott válaszok is. Az óvodapedagógusok megfogalmazták pozitív tapasztalataikat, észrevételeiket, javaslataikat, amelyek jól felhasználhatók egy további hasonló jellegű program szervezése során.

Zárásként alkalom nyílt jó gyakorlatok, fejlesztőjátékok bemutatására, ötletbörzére. Az óvodapedagógusok témához kapcsolódó szakkönyveket is vásárolhattak.

Az érdeklődésre való tekintettel tervezzük, hogy egy másik témában újból találkozunk!

Barcza Béla Károlyné bázisintézményi koordinátor

Sikeres szakmai napot tartottunk, melyet intézményünk fennállásának 45. évfordulója alkalmából szerveztünk és hirdettünk meg a megye óvodapedagógusainak. A téma iránti érdeklődést a jelentkezők és résztvevők száma is mutatja, hiszen közel harmincan jelentkeztek, valamint részt vettek a programon a Vadvirág Óvoda pedagógusai, dolgozói is.

Antal Judit mentálhigiénés szakember előadásában hallgathattuk a különleges bánásmódot igénylő, sajátos nevelés igényű gyermekek óvodai befogadásáról, az ő elfogadásukhoz szükséges óvodapedagógusi, dajkai attitűdről, arról, hogy a szülővel hogyan lehet eredményes az együttműködés, kommunikáció a gyermek optimális fejlődése érdekében. A másfél órában csak a problémák és lehetőségek érintésére, a figyelemfelhívásra volt igazán lehetőség. Valamennyi óvodában jelen vannak a különleges bánásmódot igénylő gyermekek, akiknek a befogadása felkészültséget kíván az óvodapedagógusoktól, dajkáktól, óvodai dolgozóktól. Emellett a gyermekek, a szülők támogatása, felkészítése a másság elfogadására is a mi feladatunk. Az előadás figyelemfelkeltő, megerősítő és támogató volt. A téma olyannyira aktuális, hogy nagy szükség van e témában jobban elmerülni, gyakorlati módszereket tanulni. Ebben Antal Judit képzéseivel nyújt segítséget.

Lattenstein Jánosné óvodavezető helyettesünk beszélt az önkéntesség létjogosultságáról, formáiról és lehetőségeiről, valamint bemutatta a Vadvirág Óvoda pedagógusainak, dolgozóinak önkéntes tevékenységeit.

Megismerkedhettek a résztvevők Nagy Erzsébet, a Sepsiszentgyörgyi Csipike óvoda óvodaigazgatójának sok-sok képpel illusztrált bemutatóján keresztül testváróvodánk színes életével, szakmai tevékenységével, és bepillanthattunk a romániai magyar gyermeknevelés módszereibe, az óvoda programjaiba.

A programot könyvvásárlási lehetőséggel színesítettük. Emellett mód nyílt a pedagógusok közötti beszélgetésekre, ismerkedésre is.

A visszajelzések a szakmai rendezvény sikerességéről tanúskodnak.

Barcza Béláné intézményvezető, bázisintézményi koordinátor

bazis2017. október 11-én megszervezésre került az első bázisintézményi szakmai rendezvény a Veszprémi Vadvirág Körzeti Óvodában, az Oktatási Hivatal Bázisintézményében.

Ez alkalommal óvodavezetők számára szerveztünk sikeres szakmai konzultációt.

A szaktanácsadói igényfelmérő értelmezéséről tartott előadást Kovácsné Tobak Márta intézményvezető, mesterpedagógus szaktanácsadó. A Szaktanácsadói látogatások előkészítéséhez, a vezetői feladatokhoz is segítséget kaphattak az érdeklődő óvodavezetők. Együtt ismerkedhettünk a szaktanácsadási lehetőségekkel. A műhelymunkán részt vettek a Székesfehérvári POK szaktanácsadásért felelős munkatársai is, akikhez kérdéseket intézhettek a résztvevők. A rendezvény sikeréről az elégedettségi kérdőívek tanúskodnak.

Szeretettel várjuk soron következő rendezvényeinkre is az óvodavezető, óvodapedagógus kollégákat!

Barcza Béláné intézményvezető,
bázisintézményi koordinátor

Ismét sikeres szakmai programot szervezett intézményünk, az Oktatási Hivatal Bázisintézménye 2017. október 17-én. A „Mozdulj! – Gyógyulj! Láb- és tartásjavító mozgásos játékok az óvodában” c. óvodai jó gyakorlatunkat a két jó gyakorlat gazda, Vigváriné Nagy Ildikó és Tóvári Andrea mutatta be az érdeklődő óvodapedagógusoknak, akik a térség különböző közelei és távoli településéiről érkeztek hozzánk (Veszprém, Nemesvámos, Öskü, Pápa, Celldömölk, Dudar, Százhalombatta…).

A programot a Székesfehérvári POK által szervezett Őszi Pedagógiai Napok keretében hirdettük meg.

Az óvodapedagógus kollégák gyakorlati bemutatóval kezdtek, a résztvevők maguk próbálhatták ki egy óvodai láb- és tartásjavító foglalkozás tudatosan felépített gyakorlatait, amelyek egy, ebben az időszakban éppen aktuális témakört komplex módon feldolgozva, a kompetencia alapú óvodai programcsomag koncepcióit alkalmazva került megvalósításra.

A program második részében a Vadvirág Óvodában alkalmazott jó gyakorlat koncepcióját mutatta be a két előadó. Kitértek többek közt a lábboltozati rendellenességek okaira, javítási lehetőségeire. Fotókkal illusztrálták a jó gyakorlat elemeit, a különféle láb- és tartásjavító mozgásos játékok lehetőségeit. Példákat mutattak pl. a differenciálás, öndifferenciálásra, a hangulati elemekre, a várakozási idő, holt idő kihasználására, a játékosságra, a mintaadás módjára, a légzéstechnikákra, a lazítási, nyújtási gyakorlatokra. Bemutatták és gyakoroltatták az alap lábtorna elemeket, amelyeket a falra kitett fotókkal is illusztráltak.

Majd az óvodapedagógus kollégák az előadók útmutatásai alapján, összeállítottak, megterveztek egy-egy tevékenységet, amit a csoportos munka végén megvitattak további ötleteket is adva egymásnak.

A program részeként a kiállított, óvodánkban használt lábtorna eszközöket is megtekinthették a résztvevők, az előadó gyógytestnevelő, óvodapedagógus kollégáink pedig ötleteket adtak azok alkalmazáshoz, valamint az előadók által összeállított papír alapú segédanyagokat, a kipróbált foglalkozás vázlatát is vihettek haza az óvodapedagógusok.

Hangulatos, mozgalmas és változatos, nagyon gyakorlatias programot sikerült megszerveznünk ismét, a résztvevők teljes megelégedésére.

Várjuk továbbra is szakmai programjaink iránt érdeklődő óvodákat, kollégákat. Nyitottak vagyunk jó gyakorlataink átadására, adaptálásának támogatására.

Barcza Béláné bázisintézményi koordinátor

Bázisintézmény cím

bazisint oklevel

Óvodánk:

boldogovi 2020 21